Oferim contracte de munca pentru
ingrijitori persoane varstnice la domiciliu.
Fara comision!
»
Articole » Ce calitati trebuie sa ai pentru a lucra ca ingrijitor?

Ce calitati trebuie sa ai pentru a lucra ca ingrijitor?

Inainte de a va hotara sa lucrati ca ingrijitoare batrani asigurati-va ca stiti ce presupune a lucra cu persoane rapuse de boala, invalizi, batrani, etc.
Infirmiera trebuie sa ramana calma si calculata in situatii de criza, chiar si in fata tragediei; trebuie sa empatizeze cu durerea bolnavului dar sa nu afecteze starea ei, sa nu ii atribuie un caracter personal si sa nu altereze caitatea serviciilor ei. Meseria de infirmiera presupune, de cele mai multe ori, flexibilitate, rabdare si rezistenta fizica. Pot sa apara situatii neprevazute, de criza, se poate inrautati rapid starea de sanatate a persoanei pe care o ingrijeste si atunci necesita o atitudine lucida, stapana pe sine, gata sa actioneze in inteserul bolnavului.
Este bine de stiut care sunt calitatile pe care trebuie sa le detina o persoana care doreste sa lucreze ca infirmiera, fie ca ingrijeste persoane varstnice, fie persoane mai tinere dar care sunt in imposibilitatea de a se ingriji singure.

Abilitati de comunicare

In orice cariera avem nevoie de solide abilitati de comunicare, dar pentru infirmiere aceasta este cea mai importanta calitate, pentru ca ele trebuie sa fie dispuse sa relationeze cu usurinta cu persoana pentru care lucreaza si cu familia acestuia, sa detina si bune abilitati de ascultare si de urmare intocmai a instructiunilor date de catre medic sau familie.

Stabilitate emotionala

A avea grija de o persoana care este in imposibilitatea de a se ingriji singur este destul de stresant atunci cand trebuie sa faci fata unor situatii traumatice. Capacitate de a accepta suferinta si moartea, fara a capata caracter personal, este esentiala.

Empatie

Infirmierele trebuie sa manifeste empatie pentru durerea si suferinta bolnavilor. Trebuie sa fie capabila sa simta compasiune si sa ofere confort fizic si psihic. Se vor confrunta cu destul de multe momente de oboseala si de aceea trebuie sa fie apte tot timpul sa recunoasca simptomele bolii si sa actioneze eficient atunci cand se instaleaza o situatie critica.

Flexibilitate

Flexibilitatea este o calitate deosebit de importanta in lucrul cu persoanele greu deplasabile, imobilizate, sau care sunt in incapacitate de a se ingriji singure. O infirmiera trebuie sa detina flexibilitate atat in ceea ce priveste programul de lucru (sa fie disponibila pentru ore peste program, pentru lucrul pe timpul noptii, lucrul in weekend-uri) cat si a responsabilitatilor ce ii revin (menaj, administrare de medicamente, companie, diverse comisioane etc.)

Atentie la detalii

Fiecare pas efectuat gresit in acest domeniu poate avea consecinte pe termen lung. O buna infirmiera trebuie sa acorde o mare atentie la detalii, sa fie foarte atenta sa nu sara peste pasii indicati de catre medic sau famile. Atunci cand o mica greseala, fie de administrare incorecta a medicamentatiei fie legata de alimentatie, duce la o tragedie, atentia la detalii poate face diferenta dintre viata si moarte. De acest aspect trebuie sa fie constienta fiecare persoana care doreste sa lucreze ca infirmiera.

Abilitati de rezolvare a problemelor

In cazul in care bolnavul este intr-o situatie foarte grava, intr-o faza foarte avansata a bolii, poate oricand sa apara o urgenta medicala iar infirmiera trebuie sa detina capacitatea de lua decizii rapid in situatii foarte stresante si sa rezolve problemele cat mai repede cu putinta sau chiar inainte ca acestea sa apara.
Infirmiera trebuie sa stie sa linisteasca bolnavul, sa-i inspire incredere, sa arate ca este stapana pe situatie; avand bune competente in rezolvarea de probleme, va stii sa gestioneze momentele de irascibilitate ale bonavului, de neincredere, de jena si de ostilitate care pot sa apara datorita suferintei si a bolii.

Diverse abilităţi interpersonale

Gandindu-ne ca infirmierele lucreza, in general, cu persoane bolnave, ele trec prin diverse situatii neprevazute si mai putin placute, si de aceea au nevoie de diverse abilitati personale care le vor ajuta sa faca fata unor astfel de situatii. Ele trebuie sa stie sa comunice atat cu persoana bolnava, cat mai bland posibil, dar si cu familia acestuia si cu medicii si asistentele curante. De cele mai multe ori trebuie sa intuiasca nevoile bolnavului si sa incerce sa ii ofere un climat cat mai calm, cald, prietenos si cu putine momente tensionate. Ele trebuie sa stie sa actioneze in cat mai multe situatii si sa relationeze cu cat mai multe tipuri de personalitati.

Forta fizica

In atributiile unei infirmiere vor intra diverse activitati care pot necesita forta fizica: statul in picioare perioade lungi de timp, ridicarea de obiecte foarte grele sau a persoanei care necesita ingrijire (schimbatul hainelor unei persoane paralizate, imbaierea acestuia etc.)

Abilitatea de a actiona promp si eficient

Infirmiera trebuie sa fie pregatita sa raspunda rapid la situatii de urgenta si la alte situatii care pot sa apara. Destul de des, munca de ingrijire a sanatatii unei persoane grav bolnave presupune, de fapt, un raspuns brusc, spontan dar bine gandit la incidentele neprevazute, iar o infirmiera trebuie sa fie pregatita in orice moment sa actioneze promp si eficient, sa faca fata cu calm unei crize.
Infirmiera trebuie sa fie capabila sa faca fata si unor situatii mai delicate, sa detina cunostinte legat de boala bolnavului pentru a putea sa identifice eventualele urgente care pot sa apara si sa actioneze cu calm in beneficiul bolnavului. Deasemenea, trebuie sa luam in calcul si situatia cea mai dureroasa si cea mai greu de suportat: moartea. Ea trebuie sa fie stapana pe sine, sa nu se lase afectata, coplesita de moment ci sa actioneze in a acorda suport moral, sa poata sa sustina familia in aceste momente delicate.

Respectul

Si nu in ultimul rand, respectul este o calitate esentiala in lucrul cu persoanele bolnave. O infirmiera buna trebuie sa detina respect pentru oameni si reguli. Ele trebuie sa ramana impartiale in orice moment, trebuie sa fie constiente de confidentialitate (sunt persoane care doresc ca cei din jur sa nu afle toate aspectele boli sau ale suferintei persoanei in cauza), trebuie sa arate respect pentru cultura si traditia familiei respective.
Mai presus de toate, infirmiera trebuie sa respecte dorinta pacientului sau a familiei acestuia.