Oferim contracte de munca pentru
ingrijitori persoane varstnice la domiciliu.
Fara comision!
»
Articole » Cum sa ai grija de batranii bolnavi de Parkinson

Cum sa ai grija de batranii bolnavi de Parkinson

Informeaza-te despre boala Parkinson

Persoanele care au grija de pacientii cu boala Parkinson trebuie sa fie bine informati despre ce inseamna aceasta afectiune. Cunoasterea simptomelor si complicatiilor este un pas foarte important. Cei mai multi oameni sunt constienti de simptomele fizice ale acestei boli insa ignora total simptomele psihice precum dementa, depresia sau halucinatiile.

Aceste simptome sunt insa cele mai stresante pentru cei care au grija de persoanele bolnave. De asemenea, trebuie sa stii si ca simptomele difera de la pacient la pacient si adesea foarte subtile.

O voce mai slabita poate fi un semn al acestei afectiuni, ca si modificari ale scrisului de mana. Principalele simptome ale bolii Parkinson sunt tremuraturile, rigiditatea musculara, miscarile incetinite, problemele sexuale.

Cum sa previi cazaturile

Unele dintre principalele simptome ale bolii Parkinson sunt instabilitatea fizica si cazaturile. Cazaturile, in special la pacientii in varsta, pot duce la fracturi si alte rani grave. Pentru a preveni aceste accidente este indicat sa il incurajezi pe pacient sa foloseasca obiectele potrivite pentru a evita cazaturile, precum bastoanele sau mergatoarele speciale pentru cei batrani.

De asemenea, este indicat sa te asiguri ca locuinta este un spatiu sigur, bine luminat si organizat. Casa trebuie sa fie in permanenta curata, fara obiecte aruncate in jur, de care pacientii se pot impiedica.

Tot in locuinta mai pot instala si manere ajutatoare, in special in baie, de care pacientii sa se prinda. La dus ai grija sa asezi un scaun sau o patura pe care pacientii sa nu alunece sa si sa se loveasca.

Ai grija de dieta pacientului


Pacientii care sufera de boala Parkinson sunt mai predispusi la constipatie. Este astfel foarte important sa te asiguri ca dieta lor este bogata in fibre si lichide. Ai grija si la modul in care pacientii inghit mancarea.

Pe masura ce boala avanseaza, pacientii pot intampina dificultati de inghitire a alimentelor si se pot ineca din ce in ce mai frecvent. Alimentele sub forma de piure si supele sunt indicate in alimentatia acestor pacienti.

Asigura-te ca pacientul urmeaza tratamentul medicamentos

Atunci cand ai grija de un pacient care sufera de boala Parkinson trebuie sa stii modul in care medicamentele pe care le ia interactioneaza cu alte medicamente. Aceste medicamente pot avea efecte secundare severe, chiar atunci cand sunt combinate cu banalele calmante.